Hayat SINGGAHSANA Beta..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, December 3, 2010

Popia Megi Sejati @ qasehmemejohari



sarapan pada pagi Jumaat yg penuh keberkatan..amacam..??ada brann nak wat sarapan camni pagi2..??haaa...nak bagitaw la sikit kan..a.k.a bukan nak berlagak..setiap pagi aku akan wat sarapan pd En. Boo Boo..tak penah tak wat..plg malas pon aku akan wat roti telo..plg malas lg..roti bakar..tapi mesti ade sarapan...dah 6bln bersama..nmpaknya dh berhasil..hehehe sila la tgk En. Boo Boo skrg..
bukan nak jga dri sndri je..pg2 bgn awal nak mekap bagai..perut suami abaikan..sanggup bgn lmbt sbb syg ke bantal..nk sarapan..alah..tapau suda..kalu pg2 perut suami dh minah indon yg tlg isikan...haaaiii..naseb bdn la kn..nak kata tak larat..mmg alasan semata2..aku bleh bgn awal..wpon sblom kawen aku mmg malas nak wat sedemikian..skrg ni..aku bgn lg awal dr mak kt kpg nun...

ni la dinamakan sayang suami..hmmm..pg2 dah mengarut kn..pepon...aku nak ingatkn sesama kite..even dri aku sendri..masak la..setakat sarapan..bkn le ssh sgt..bior le simple tp mengenyangkan n klu hjung mggu tu bior yg spesel sikit..tak semestinya suami ckp tak kesah tu mknenye die btol2 xkesah..renung2kan lah..n selamat beramal..~~ =D

ni resepi sarapan pagi JUmaat nan indah ni...layaaannnn....



BAHAN-BAHANNYA :-)

1 paket "Mee Maggi" perisa kari (atau apa2 perisa pilihan)
1 biji bawang besar, cincang halus
1 ulas bawang putih, cincang halus
3 batang sosej ayam "Ayamas", didadu kecil
1/2 cawan mix vege (kacang pis, carrot dan jagung)
1/2 cawan hirisan kobis
1/4 cawan air
10 keping kulit popiah
1 telur dipukul sedikit



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI :- Mee maggi dipatahkan dua, asingkan dari rempahnya, celur selama 2 minit dalam air mendidih. Toskan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih hingga harum, masukkan sosej dan mix vege. Tuang air dan masukkan perisa kari (tersedia dalam paket mee maggi). Kacau rata dan bila hampir kering, masukkan mee maggi dan kobis tadi, gaul hingga rata. Angkat dan sejukkan. Tak payah letak garam lagi, sebab perencah tu sendiri dah masin...
  2. UNTUK POPIAH MEE MAGGI :- Ambil sekeping kulit popiah, letak 1 camca besar inti mee maggi dan gulung seperti membuat popiah biasa, sapu hujung kulit popiah dengan telur tadi sebagai gam. Buat hingga siap. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Hidangkan bersama sos cili thai yg pedas.. Nak telan camtu je pon boleh..hehehe


2 luahan hati..:

~PuRpLe BlosSom~ said... [Reply to comment]

alamak.. mcm sedapp je..!!!! ade bawak x..?? nak rasee..!!!!!!

qaseh johanna said... [Reply to comment]

alaahhh..dh abes...dpt 9ktol je..hehehe mmm saza je dpt mkn sktol..tny la die sdap ke x..??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...