Hayat SINGGAHSANA Beta..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 1, 2010

Aishh..kenapa tak menjadi..??

cik dila punye..


Cantik kn..??
memang sgt cantek sbb bkn aku yg wat...
ini adalah hasil tangan DILA..

sedey taw, bile masak sesuatu tak menjadi..nak plak yg kite masak tu untuk org tersayang..
chenta hati ku..sabar ye,,ntah kenape plak hasil tgn adinda tidak berhasil..
ikot resepi dah cme ade bnd aku edit ikot ske ati aku..nie resepi nye..


~puding kasih sayang~

Bahan-bahan untuk puding:
3 cawan - susu segar
3 biji - telur **aku letk 2bjik jew..jimatt..!!
3/4 cawan - gula perang **aku gne gula pteh je..hihi
1 sudu teh - esen vanila **xletk pown..
1 buku - roti (xkesah ape jenama)
Sedikit Kismis untuk hiasan **ganti dgn jagung..kismis xde..!!
Cara-caranya:
Hiris bahagian kulit tepi roti. **xbuang pon..msk skali dlm puding tu.. =D
kemudian potong2 roti yang dibuang kulitnya kecil2.. (bahagi 4 je)
dah potong2 tu.. letak tepi..

-pukul telur, susu segar, gula perang & esen vanilla hingga sebati.
-kemudian, masukan kepingan roti yang dipotong kedalam campuran yang siap dikacau &
biarkan hingga kembang..
-sapukan majerin pada loyang (elak melekat)
-masukan adunan roti yang telah kembang tadi kedalam loyang & ratakan.
-taburkan kismis sebagai hiasan.
-bakar adunan pada suhu 160-180 darjah Celsius dalam oven selama 40-50minit atau sehingga
ia naik.


Bahan-bahan Sos Custard:
1/2 cawan - gula
1 cawan - susu cair
2 1/2 cawan air
2 sudu besar - tepung custard
secubit garam
Cara2:
campurkan gula, susu cair, air, tepung custard garam & esen vanila kedalam periuk.
masak atas api yang sederhana & kacau sentiasa untuk mengelakkannya dari hangus @ kering.
masak hingga menjadi sedikit pekat.


Bahan untuk Sos Strawberi:
200gram - strawberi segar
1/4 cawan - gula
50 mililiter -air
Cara2:
potong strawberi ikut suka.. :D
masak air bersama gula hingga gula larut.
kemudian masukkan strawberi kedalam air gula.
jgn masak strawberi terlalu lama.





*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
jangan gelak ok..nk inteprem aku pny plak..

*
*
*
*
*
*


*
*
*

jangan le gelak weh...aku mne taw die xnk jd..jadi lembik taw..dh letak dalam fridge br sedap n elok dimkn..kalu tak nak pegang pon ssh ckit la..sebab die tak kental n mantop cam dila punye...mmm satu lg..aku tak wat sos kastad..sbb nan ado tpung kastadnye..hehe


tapi pe pon..En. Boo Boo puas hati..die cakap..
"sayang..sedap le kueh ni..manis n lembut je..yg penting die gebu..cam sayang...."

hehehe..tu yg wat aku semakin nak masak n masak..bio le tak menjadi pon..ngeh3.. =D

2 luahan hati..:

~PuRpLe BlosSom~ said... [Reply to comment]

mimi!!!! congratulationn..!!!!!! hehehe.. jadi sebenarnye tuh.. tp if guna telur yg cukup n gula perang lg ok kot.. ;) kite wt dea mimi.. suke ati kita la kan nk wt cmne.. !! :) hehhee.. neway terima kasih coz try.. ;) nnt aku update resepi lain okeh.. :D huhuhu.. kalo ade sos custard lgg sedapppp!! ;)

qaseh johanna said... [Reply to comment]

hahahaha....xde tpong kastad kt umah..ekceli aku lpe bli..yg srwbri bria aku beli..ngeh3...

dh 2x kot aku wat..xpela..nnti wat lg..hehehe nk bg jdik gak la..sbb aku wat bnd2 ni main agak2 je..xde sukatan..tu yg jd ntah pe2 tu..!!! =P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...