Hayat SINGGAHSANA Beta..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, July 8, 2011

Ko Te Auw Lad Na




semalam masak menu simple ja. malas nak berendam peloh lama2 kat dapor!
masak ikot sedap rasa ja. sebab kepala dah berat. idong dah mula rasa nak tersumbat. nak telan air lior pon dah tak larat. tapi mengenangkan perot yang meloncat2. tu yang aku kuat semangat.

bukan la susah mana pon. ni 1st time buat. takut jugak tak sedap.
En. Boo Boo la teringin nak makan. tapi sungguh. bila kena selsema. bnd sup2 ni memang heaven bila pekena! 

mula2 ko te auw tu goreng dengan 1sudu kicap. goreng kejap ja.
angkat. letak dlm pinggan cam aku tu.
lepas tu tumis la bawang putih kasi pecah dengan lesung.

letak bawang besar sekali. pastu campak ayam. letak air.
suka hati nak letak banyak mana. letak banyak2 satgi jadi sup plak kan.
ayam dah masak. kuah dah mendidih. letak la sos tiram kalau nak kuah itam.

letak udang. letak sotong. dah separuh masak. campak kailan n carrot.
biar mendidih. amek tepung jagung dalam 2sudu. bancuh sikit. tuang dalam kuali.
tunggu kuah pekat. angkat. hidang.


kalau nak tambah kiub ayam pon boleh. tapi aku tak letak pon. malas nak buka pek baru.
boleh guna alasan camtu ka..?

gigih ooo aku masak dalam kuali kuah ni. siap guna senduk. tak pakai sudip.
sebab nak feeling2 masak cara kedai. memang aku suka wat perangai bukan2.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
saja aku suka nak eja camtu.!
Ko Te Auw Lad Na














10 luahan hati..:

Ema Mokzima said... [Reply to comment]

wah..very simple.... nk test gak la..sedap tak.... mcm sedap je... mee teow nya tak perlu campur ya.. cuma duk dlm pinggan..dan kuah dituang ya... hmm sedap nampaknya... terbaik...

qaseh johanna said... [Reply to comment]

ye..tak perlu campo..kng angkt kuah siram je ats die..senang je ema..xssh pon...try la..

kalau agk2 malas..en suami kn ada..hihi

pnsusu said... [Reply to comment]

yummy...namapk sedaap tu,,,
makan pun pasti sedap...

AIN NAZRI said... [Reply to comment]

nak masak gak laa cam nie.. test market masak kew teow plak.. lama tak masak mee mee nie.. hehehe.. sebungkus kew teow pon ok nie... nyam nyam.. menu untuk esok laa nie..

qaseh johanna said... [Reply to comment]

ain...sila2...tp kalau sbgkus byk sgt la ain...1/2bgks cm xckop plak..hihi

qaseh johanna said... [Reply to comment]

pn.susu:memang terangkat lah..!!

chinta... said... [Reply to comment]

simple je..tapi nmpak sedap..ley cuba nih..

eKa said... [Reply to comment]

wah nak cuba lah buat

Azwan@Mr Money said... [Reply to comment]

salam kak, sorry soalan mane yer? Saye terlepas pandang kot.... sebab sibuk sikit skrang nie. nt notice kan saya balik. sorry2...

WaNi^^ said... [Reply to comment]

woahhh , nak sikitttt , lapaaa ny ~ uwaa

http://inibelogaque.blogspot.com/2011/06/mind-warp-optical-ilussion.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...