Hayat SINGGAHSANA Beta..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, March 19, 2012

Hilangkan hanyir ayam



harini aku lost. ! takde idea untuk sembang. .
nak buat citer apa pon entah le. sekarang ni makin malas nak amek gambo.
pergi jalan2 mana pon, sepi je camera tu dalam beg.!
mmm apa cara korang basuh ayam eh.?
ada kawan aku, dia basuh ayam guna limau nipis.
kalau takde limau, dia gantikan dengan asam keping.
tapi aku guna cara lain. mak yang ajar dari dulu camni.
dan aku pon tak pernah berubah even ada yang bagi kaedah lain.
ayam yang sudah dibuang kulit, direndam dengan tepung gandum.
jangan le guna banyak. dalam 1 senduk.
gosok kat semua celah. biar basah2 sikit. rendam selama 10minit camtu.
lepas tu  terus basuh dengan air bersih. sambil basuh,
sambil gosok2. . insyaALLAH, lendir2 yang ada kat ayam tu 
akan hilang juga. cubalah . .



 


5 luahan hati..:

iduraz said... [Reply to comment]

salam, kita pon guna petua gini..basuh ayam dengan tepung

Fafau De Craft ( Zana ) said... [Reply to comment]

stuju..mak sy pon pakai tepungg.. :)

Mrs ARK said... [Reply to comment]

Saya pun guna tepung tapi just salut aje macam nak goreng.

Yang best guna tepung ni ialah lemak-lemak ayam ni akan tanggal jugak. Suka. Tapi mesti bilas bersih-bersih.

Mas said... [Reply to comment]

kak mas pun basuh ayam ngan tepung gandum....

Masya said... [Reply to comment]

tq kongsi info.. selalu jugak buat.. tp tak rendam.. dah lumur² terus bilas hihihihihi... pemalaskan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...