Hayat SINGGAHSANA Beta..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, October 11, 2011

Tangan Panas



Dalam dunia masak2 ni kan. kadang2 ada jugak yang aku silap percaturan.
ada yang aku masak, kadang2 tak jadi. tapi itu lumrah la kan.
so harini aku nak berkongsi apa yang pernah tak jadi atas sikap buat kerja tak ikut sukatan :)

Donut Cokelat
 Resepi amek dari Kak Mas. kebanyakan resepi memang dari sana la ye.
aku buat donut ni dengan konfiden taw. tapi asyik terlembik aje.
aku tambah tepung. jap lagi tambah tepung lagi. lastly dah takleh nak jadi bentuk donut.

aku bulat2kan jela camni. yang pasti rupanya dah macam cekodok kan.?
itula yang En. Boo Boo bagitaw aku bila pertama kali dia terpandang donut ni.

Bingka tepung beras
 Aku amek dari Kak Noor kalau tak salah aku. memang sedap.
tapi bila part marble tu aku failed la. hehe. itu yang nampak lagu tu. warna jadi huduh.
potong pon senget sebab lembik sangat. tapi rasanya memang best.

Blended Orange Cake
 Ini memang satu ke'pandai'an aku dalam menukar cara masakan.
sebenarnya cake ni dibakar. aku pegi kukus.
nak taw lastly jadi rasa apa.? rasa dia macam kita makan ubat cacing perisa oren tu.

yang ni memang aku kena hentam dengan En. Boo Boo.
tapi aku pandai bagi alasan yang setakat harini aku masih guna pakai.
"..sayang malas amek oven dalam bilik stor kat atas..berat!!!!!!"

Agar2 Lumut
 Aku tak sure orang lain panggil agar2 ni apa. tapi sebab dia cam berlumut
je pas tambah santan + telor maka aku panggil agar2 lumut la.
yang ni memang kegemaran En. Boo Boo. segala jenis agar2 @ puding memang dia minat.

tapi sebab aku ni buat takde sukatan. makanya jadi camtu la.
bahagian atas lebih tebal dari bawah. sebab eksited sangat letak santan.
langsung jadi tak cantik camtu.






 


3 luahan hati..:

ratusiput said... [Reply to comment]

takpe...blajar dr pengalaman... :)

Pen Biru said... [Reply to comment]

amboi..rajin nye .sy ni bila dah pegang manik, memang tak jejak ke dapur langsung..tak sempat.

.:Mama Dhia:. said... [Reply to comment]

practice make perfect..
at least try jugak buat kan..
jadik tak jadik blakang kire..(^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...