Hayat SINGGAHSANA Beta..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, January 19, 2012

Khasiat Air Barli Buatan Sendiri ;)



 Kalau orang lain, nak tepek kat blog, touch up cantik2, letak dalam gelas dengan  sekuntum bunga atau hirisan buahan2 kat tepi. aku tak perlu tu semua. tangkap fresh dari periuk !
 Air barli ni aku buat semalam. sekarang ni kan musim panas.
so buat jela air barli ni kat rumah. mudah je. kalau minum kat kedai,
kadang2 tak fresh. yang semalam punya, dia cuma refill air je.
caranya letak barli dalam secawan, air biar sampai penuh periuk.
bila dah mendidih dan barli tu dah kembang secukopnya,
letak gula batu manis2 buah.. jangan manis sangat. nanti jadi penyakit pulak.

 Barli ada kebaikan dia. setiap sesuatu benda yang ALLAH jadikan
kat muka bumi ni, ada manfaat dia. cuma kita saja yang kadang2 terlepas pandang.
Jom kita tengok, apa kebaikan minum air barli ::
  • Menyejukkan badan
  • Baik untuk orang yang demam
  • Melawaskan kencing
  • Mencegah dan merawat batu karang
  • Tenaga batin jadi power
  • Memekatkan air mani
  • Harga pun murah.. hehehe






7 luahan hati..:

Mas said... [Reply to comment]

kak mas suka air bali buat sendiri selain home made soya.....
murah dan dapat banyak kannnn

eKa said... [Reply to comment]

byk kan kelebihan si barli ni

.:Mama Dhia:. said... [Reply to comment]

suke minum air barli..tp kalo hubby minum kat kdeai die minum air jer, biji barli tu die tak makan pun..membazir jer kan??

qaseh johanna said... [Reply to comment]

mama dhia :: uish membazir klu camtu..baik mintak sirap je..hehe
klu sy, part buah barli tu plg suke mkn..kenyal2 bl kunyah!

qaseh johanna said... [Reply to comment]

eka :: sesuai kot utk suami kita..hihi try jela...

qaseh johanna said... [Reply to comment]

kak mas..sy mampu buat barli ni jela..klu homemade soya kena tggu blk kpg..hehe kat umah malas nak perah..kt kpg mak tlg perahkan...huhu

Anonymous said... [Reply to comment]

cara mak saya lagi senang
basuh barli sambil selawat
pastu masukkan barli dalam termos
taruh gula skit (xmo bubuh siap2 pun xper)
kl nk wangi, ikat daun pandan dan masukkan dalam termos gak
pastu taruh air panas....
tutup n simpan
lepas 2-3jam bleh minum dah
ekspress...cara camni utk org2 yg takut lupa sendiri tengah rebus air barli atas dapur..heheheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...