Hayat SINGGAHSANA Beta..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, January 16, 2012

Menu Berbuka Minggu Lepas


InsyaALLAH. kalau takde aral apa, sampai petang la aku puasa.
ingat minggu ni pon nak buat Isnin dan Khamis jugak.
nak buat direct, takut tak berdaya pulak kan.
dah la sekarang ni nak kena drive sendiri pergi balik kerja. tak boleh nak manja2 dah.
minggu lepas alhamdulillah, dapat la 2hari..
balik rumah terus masak. yang simple2 je. janji ada juadah berbuka.


Hari Isnin. berbuka dengan fettucini + sos bolognese. apa yang ada dalam 
rumahjela hendaknya. nak menyinggah dah malas.
guna tomato puree, daging kisar, sosej, cendawan butang, capsicum hijau.
potong dan letak sukahati. takde sukatan.
 tapi entah salah dimana, kebetulan haritu aku dapat 'bonus' !
balik kerja buka peti ais, terus minum air soya. memang langsung tak ingat.
dah habis segelas. nak cuci cawan, baru teringat aku puasa.
terus senyum sorang2. rezeki.. rezeki ..


 Hari Khamis, niat memula, nak masak nasik lepastu nak
buat ayam black papper.
tapi tengahari masa nak pergi solat Zohor, kaki aku terpelecok.
En. Boo Boo amek kat komuter, tengok kaki dah membengkak.
dia nak singgah kedai nak tapau je tapi tak perlulah. boleh masak lagi.
buat pelan2. aku cancel masak nasik. buat bubur nasik. sama ja.
cuma yang ni main campak2 pastu boleh goyang kaki kat sofa.
tukang kacau ada boleh tolong sikit2. 
cuma kelainan pada kali ini ialah aku guna isi ayam.
untuk bagi sedap lagi, jangan lupa renehkan
nasik tu dengan halba + lada hitam biji.
semerbak wangi satu rumah.

 bila dah siap masak, taburkan daun sup + bawang goreng + capsicum merah.
dan renjiskan dengan minyak bijan serta tabur sikit lada putih.
rasa macam bubur ayam McD taw. cubalah. kalau dah suami
bertambah tu, maknanya kira menjadi la tu kan.
hilang rasa sakit kat kaki time tu !
Hehe. syukur alhamdulillah ..



 mode :: harini takde idea nak masak apa.. tapi teringin tengok
donut Kak Mas ! :)



 


6 luahan hati..:

Noli@Ibu Wafa said... [Reply to comment]

donut!!!noli pon berkira2 nk wat donut nih..hehe..
.
kaki dh ok ker?
.
sama la kiter berposer jugak...

Mas said... [Reply to comment]

selamat berpuasa qaseh...
hmmmm...
sedap tu bubur nasi..
kak mas pun suka tau...

donut kentang tu..
selamat mencuba yerk..
memang best donut tu ..

qaseh johanna said... [Reply to comment]

noli :: awk xpela..dok kt umah..leh la menguli..klu sy kena tggu hjg mggu la jwbnya..pernah beli tp keras pulak dh..lgsg xsemangat nak mkn..

*kaki dh ok..masih sakit ckit2..
**kenapa la ibu wafa ni xdok dkt dgn umah sy..klu x, kan dh merasa donut ptg ni..huhuhu

qaseh johanna said... [Reply to comment]

kak mas :: terima kasih.. kak mas masak lg sedap..sy ni jns main campak2 je..asal ada rasa ja..hehe

teringin tgk donut tu, resepi dh amek..kena tggu hjg mggu br berupaya nak buat..klu blk keje kang mmg xsempat dh..

myzamar said... [Reply to comment]

wahhhhhhh..sedapnya..lapar lak rse tgk..hehehe

AIN NAZRI said... [Reply to comment]

oo fes time tahu masak bubur tu sekalikan ngan halba.. nak cuba jugak laa nanti.. eerrmmm.. idea idea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...