Hayat SINGGAHSANA Beta..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, January 14, 2012

Kad kredit ..(kelebihan dan keburukan)




Penggunaan kad kredit kini semakin rancak dengan adanya tawaran-tawaran yang hebat di pasaraya-pasaraya dan juga gedung-gedung terutamanya menjelang musim perayaan ni. korang seorang pengguna kad kredit? berapa kad yang korang gunakan?
aku tak layan kad kredit. tak payah membeli kalau tiada tunai. cuci mata saja..
kad kredit merupakan satu kelebihan penggunaan kredit tatkala wang tunai tiada lagi di bank dan di poket. ia juga sering digunakan utk membeli laptop, lcd tv, speaker kereta dan juga barang-barang yang berharga rm 1000 keatas. kenapa? tepuk dada tanya selera..... utk kegunaan , utk melawa, utk melawan org lain. pilihlah. korang tentukan... mungkin utk keperluan atau hobi. itu pilihan korang.
adapun begitu terdapat juga skim yang ditawarkan oleh bank iaitu skim 0% interest. jika barangan berharga rm 3000 dan bayaran oleh dibuat selama 36 bulan... korang bahagilah sendiri... 3000/36 = itulah bayaran yang ditetapkan oleh bank. jimat ? .... tak jimat pun...cuma boleh berhutang je.. nak gi melancong....? gi KK ke KB ke langkawi ke? kenalah ada kad utk tempah tiket air asia. nk tempat barang kat lelong dot com, takpun kat kedai kete online, kenalah ada kad kredit.

keburukan .... jika berhutang perlulah bayar... jika bertangguh membuatkan korang dikenakan denda dan kemudiannya boleh disaman oleh pihak bank. pernah dengar islamic kad kredit... kalau pernah mohonlah kad ini kalau korang perlukan kad kredit. perbezaannya adalah adanya akad dengan pihak bank... cthnya bank islam ... pemberian kredit adalah 4500 ...jualan kepada bank oleh kita 6500 . pendekkan cerita.... klu tak boleh bayar faedah yang akan dikenakan hanya akan naik sehingga 6500 lepas tu bank akan berhenti mengenakan faedah kalau tak byr jugak ... tunggulah surat saman.
pembelian minyak kereta pun tidak digalakkan..kenapa? sbb hari2 nak pakai minyak. sampai bila nak hutang kalau hari-hari pakai? tulah sbbnya stesen minyak pun pandai dah sekarang. 50-50 untung dgn bank.. jadi kesimpulannya... senang saja. tepuk dada tanya iman. kalau tanya selera ..sudah tentu semua mahu, semua tak cukup.. Hehe ..




 


5 luahan hati..:

::EIDA:: said... [Reply to comment]

Ida guna kadcrdit bank islam.. Betul cari lah mana mana silamic kad.. which is better than yang lain.. Gunakan bila masa terdesak sahaja... =)

fifa said... [Reply to comment]

Mmg akk x pernah pakai kad kredit.ada duit beli,xde xpyh kan..if x perlu xyh mie..tp kalo perlu xpela tp jgn tmbh hutang kn

qaseh johanna said... [Reply to comment]

apapon yg jd..biarlah,sy still dgn tunai..xlyan kad kdit ni..wat tmbh hutang je..n skit kpala time nak mmbayo...klu ada duit beli..klu xde buat snyap..xpon tggu bonus..hehe

Nur Raihana Abd Rahim said... [Reply to comment]

aku penah gak pakai kad kredit..bila dh pakai beselah la swap jek keje.lps tu aku settlekan hutang cancel terus kad kredit..nyusahkan aku je nak bayo hutang.skang sng ada duit beli.takde duit tgk jela takpun kumpul sikit2 la nak beli.kalo kita byr min,mmg faedah dia tgi..tapi aku salute la bapak2 kita guna kad kredit sungguh la berhemah.kalo dia dah beli something cthnya kamera harga 600, dia dpt gaji dia byr balk 600 tuh.kalo kita, jum min tu la yg bayar.bila hutang nak habis kan..kesimpulannya tak pyh pakai.pakai kad debit je.

AIN NAZRI said... [Reply to comment]

ain x guna kredit kad utk shoping sbb mmg x mampu laa kan.. tapi kredit kad ni penting bila boss antau g outstation di tengah bulan.. sementara nak tggu claim sempatlaa bayau balik kad kredit ni klu guna.. tapi klu g obersee mmg kena ada kredit kad ni.. klu x matikkk.. ye laa klu x cukup cash kan.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...