Hayat SINGGAHSANA Beta..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, January 5, 2012

Suntikan Typhoid




semalam aku bawak Chik pergi Klinik Kesihatan Rawang.
bertujuan untuk amek sejenis suntikan untuk elak taun dan keracunan makanan.
rupanya sebelom amek suntikan tu, kena isi form dulu.
dan form tu perlu di ambil di Majlis Perbandaran Selayang (MPS).
dari Rawang ke Selayang. tapi bila di MPS, dia bagi form dan terus je dia bagi suntikan.
eh..?? kenapa camtu.? rupanya unit kesihatan MPS pon leh inject orang ye..
kalau di KK, 1 suntikan = RM5 tapi..
di MPS, 1 suntikan = RM40..!! beza banyak sangat.. sebab tu MPS kaya.. Huh.

ape tu typhoid injection?
haaa...
siapa2 yang kerja kat premis2 makanan memang kena alert la pasal benda2 nie..
sebab ini arahan Kementerian Kesihatan..
kalau siapa2 pekerja yang takde suntikan ni kena tarik lesen perniagaan..
sebab benda nie wajib kena suntik..

so..macam kes Chik ni..
apesal kena suntik bende alah ni?
nak bukak gerai jual burger ke?? nooo...
tokei restoran nasik lemak ke?? oh tidakkk..
dah tuu?
hehe..sebenarnya Chik dah dapat kerja.. kerja kat Jusco Rawang.
sebagai tukang bancuh air, kalau tak salah aku, Cup-Bon nama kedai tu.
nanti kalau ada siapa2 yang ke Jusco Rawang, singgah la ye.






 


10 luahan hati..:

Pen Biru said... [Reply to comment]

bukan senang jd tukang bancuh air pun..belum keja dah kena cucuk...

qaseh johanna said... [Reply to comment]

kalau adik sy xkerja kt premis makanan, sy pon xtaw kewujudan suntikan ni......


**harap2 dia jd tukang bancuh air yg plg bes..!!

Aki said... [Reply to comment]

memang kena cucuk pun.. kitorang dulu RM50, tapi KFC yang bayar.. ha ha ha..

fifa said... [Reply to comment]

Typhoid injection ni wajib sape nk keje handle mknn..kat kk murah..nk murah dtg kk senawang eh..hehe

qaseh johanna said... [Reply to comment]

kak fifa :: kt KK senawang dpt free je leh x..?? Hehe


**promote KK sndri nmpk...jauh tu..

CIK PUAN TIPAH said... [Reply to comment]

Pernah ambil suntikan ini masa tolong mak di kedai makan. Bila ambil suntikan ini tangan jadi sgt lenguh. Ini adalah syarat utk mereka yang berniaga makanan.
Untuk dptkan lesen berniaga makanan pun, mesti ada surat suntikan ini. Kalo tak, bila org kesihatan dtg check takde suntikan boleh kena saman.

qaseh johanna said... [Reply to comment]

cik tipah :: itu la..sy br taw pasal suntikan ni..pny la cetek ilmu kan..

Puan ApasH said... [Reply to comment]

bape kali kena cucuk ye? maksudnya frequency dia. Ke sekali seumur hidup?

qaseh johanna said... [Reply to comment]

injection ni kena renew setiap 3thn.. bkn seumur hidop ye kawan2..sbb nnt dia akn sertakan kad macam lesen tu..pd kad tu ada ditulis tarikh suntikan pertama dan tarikh expired suntikan tersebut...

Saya Komen said... [Reply to comment]

2013

Bayaran suntikan ni di fasaliti KKM adalah rm20 + rm1 pendaftaran. Huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...