Hayat SINGGAHSANA Beta..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, June 23, 2011

Resepi Keluarga Ahmad


Masak Kicap Berempah Kari

suka2 hati aku bagi nama resepi keluarga orang ye. hehe
dah la resepi turun temurun. adoi la.
tapi sedap ye. senang pon senang. tak payah nak goreng dulu ayam tu sebelom wat masak kicap.!
aku memang suke yang senang2 ni.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
sumber : WAWA AHMAD
hasil nukilan : TUAN TANAH SENDIRI

1/4 ayam - dipotong kecik2.
1bijik bawang besar - kisar
5ulas bawang putih - kisar
1/2 peket rempah kari daging
1inci halia - hiris nipis2
1cawan air
2 sb cuka
5 sb kicap
5 sb minyak masak

*bahan penyedap*
cabai melaka @ cabai hijau
bawang besar potong bulat

*Cara-cara*
 Blend bawang besar + bawang putih dgn air.
masuk dalam periok. biar mendidih. masukkan ayam.
masuk rempah kari. biar sampai ayam sikit kecut @ separuh masak.

amek kuali lain. masuk minyak. campak je bahan yang dah kecut dari periok tadi.
masukkan halia + cuka + kicap. biar sampai masak. dah agak kering.
masukkan cabai melaka + bawang besar potong bulat. siap.!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
memang sedap makan dengan nasik panas2.
lain dari yang lain. sungguh sedap. En. Boo Boo pon suka.
segala rempah ratus kat atas. adalah ilham aku suka2 letak.
sebab Wawa Ahmad tak bagi aku guide line. hentam sajala..
alhamdulillah menjadi.

pada kawan2 yang nak berkuah. cuma lebihkan air tu je ye.
tapi aku lagi suka yang kering2. sedap je gaul dengan nasik.
selamat mencuba ye. memang tak rugi.





 


7 luahan hati..:

-✿Ayu✿- said... [Reply to comment]

wow...resepi mahal nih..nt leh try...hehehe...

Aki said... [Reply to comment]

hahahaha.. tak leh blah tol name resepi tu.. deng..

qaseh johanna said... [Reply to comment]

ayu :: silalah cuba.. =)

qaseh johanna said... [Reply to comment]

aki :: kena ikot hati..baru jd sedap!

Aki said... [Reply to comment]

tak leh blah tol la.. ni yang aku malas sangat nak buke page ko ni,tak brenti ketawa sampai aku tekan butag 'x'.. arghh.. tolong,tgh sakit perut guling2 ni..

Cik Ina Do do Cheng said... [Reply to comment]

betul tu cik ina kalau masak kicap pun selalunya tak goreng , senang tak payah dua kali keja. meleleh air liur nengok masak kicap ko ni.

qaseh johanna said... [Reply to comment]

cik ina :: keje senang sape tak suke..ye dak..?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...